HOE PROEF JE KAAS?

 

Kaas is niet alleen een kwestie van smaak!

Bij het proeven van kaas doen al onze zintuigen mee

We bekijken kaas, ruiken de kaas, raken de kaas aan en eten de kaas.

 

ZIEN:

 

Dit is de eerste zintuig dat geprikkeld wordt tijdens het proeven. Het zorgt er voor dat wij trek krijgen en het water ons in de mond loopt als de kaas ons bevalt.

 

Het geeft ons soms een waardevolle aanwijzing over de leeftijd van de kaas, de gebruikte melk of de herkomst ervan.

 

 

RUIKEN:

 

De geur die voedingsmiddelen afgeven, is onlosmakelijk verbonden met het reukvermogen. Alle door de neusholte waargenomen geuren maken volledig deel uit van onze smaak. Wij noemen dit aroma’s. De smaak en de bijbehorende geuren noemen we meer globaal “FLAVOUR”

 

Voor kaas zijn er meerdere soorten aroma’s. Een aroma kan zurig, dierlijk, bloemig, geroosterd, kruidig,melkachtig, fruitig,gebrand, plantaardig of scherp zijn zoals bijvoorbeeld de Epoisses, waarvan men zegt dat deze een sterk dierlijke geur heeft. Eigenlijk hangt de geur van een kaas af van zijn variëteit , zijn rijping en de streek waar deze vandaan komt.

 

Om deze kaas beter te kunnen ruiken moet je deze eigenlijk met de vingers in tweeën breken , zodat alle geuren bevrijd worden. Tijdens het kauwen, na de eerste  vier of vijf hapjes zijn de aroma’s het beste waar te nemen.

 

Knijp maar eens je neus dicht wanneer je kaas proeft. U zult merken dat u de aroma’s van de kaas niet goed kan onderscheiden. Het reukvermogen is nauw verbonden met het emotionele centrum van de hersenen.(olfactorisch sensorisch geheugen)  Om die reden kunnen alleen al door te ruiken van een raclette duidelijke herinneringen bij ons boven komen en een gelukzalig gevoel geven waardoor we meteen een goed humeur krijgen.

 

VOELEN:

 

Om uw kaas optimaal te proeven moet u hem ook aanraken. Textuur, stevigheid, elasticiteit, ruwheid, zachtheid.

 

PROEVEN:

 

De door onze smaakpapillen waargenomen smaken worden door vier aparte groepen onderverdeeld

 

Zout,zoet, zuur en bitter. Zo is Beaufort zoet van smaak, net als alle andere gekookte kazen.

 

Meerdere zintuigen bepalen de smaak. Deze is even belangrijk als de geur,het zicht en het gevoel.

 

We hebben deze zintuigen nodig om alle informatie te verzamelen die nodig is om een kaas te beoordelen. Om die reden kunnen smaken verschillen en houd niet iedereen van dezelfde kaas.

 

De smaak van de meeste kazen komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Het beste is om de kaas een uur van te voren uit de koeling te halen.